SuomiEnglishDeutsch
tervetuloa

Esko Mikaeli Huhdanpää

Curriculum Vitae

Esko Huhdanpää syntyi 19.09.31 Karkun Heinoossa. Äiti, tilallisen leski Olga Jokipohja s. Huhdanpää, oli kotoisin Parkanosta, kuoli jo 1934. Isä yrittäjä Lauri Heino. Asui –34 – 50 Sarkolassa, sen jälkeen mm. Sammaljoella, Nakkilassa, Porissa, Siikaisissa, Punkalaitumella, Huittisissa, Hämeenlinnassa, Hausjärvellä ja Pälkäneen Laitikkalassa.

Aloitti –47 opiskelut KVL:n opistossa teknisellä piirustuksella, sen jälkeen opiskellut maalausta ja kuvanveistoa, historiaa, filosofiaa, kauppaoppia ja oikeutta sekä dialektiikkaa myös Neuvostoliitossa.

Esko Huhdanpää Työskenteli mm. puuseppänä, kirvesmiehenä, metsä- ja sahatöissä, taksin, kuorma-auton, pillarin ja tiekarhun kuljettajana sekä toimittajana. Oma mainostoimisto Hämeenlinnassa –58 – 72, Huittisissa osakkaana kirjapaino- ja aluelehtiyrityksessä –78 – 82. Taidemaalari FK.

Opetti peruskoulussa, lukioissa ja kansalaisopistoissa vuodesta –60 alkaen useilla paikkakunnilla, pääasiallisesti kuvaamataitoa, mutta myös muita aineita. Lehtori, viimeksi Urjalan koululaitoksessa.

Osallistui moniin yhteisnäyttelyihin. Yksityisnäyttelyitä ollut vuodesta –58 alkaen monilla eri paikkakunnilla, myös maaseudulla. Aiemmin ekspressionisti, siirtyi sittemmin analyyttisen vaiheen kautta omaperäiseen naivismiin.

Töitä monissa kokoelmissa välillä Moskova – New York – Wuontisjärvi, mutta myös paljon yksityiskodeissa, eniten Wammalassa ja Porissa. Nokialla on myös useita ”Koskenoja lähtee kylille” –sarjan töitä.

Puhemis

Kirjoitellut –53 alkaen, palkintoja kirjoituskilpailuissa. Opiskeli ”Topelius-Akatemiassa” opettajinaan mm. Utrio-Linnilä, Kaiho Nieminen, Jukka Pakkanen, Jussi Kylätasku, Leena Kirstinä ja Matti Paavilainen. Julkaissut useita lehtikirjoituksia, taide-ja kirja-arvosteluja, kirjeitä ja muistosanoja. Omakustanteet Suomalainen Ruletti (1968) ja Puhemies (2006)

Sitoutumaton sosialisti. Ev. lut. kirkon jäsen. Ollut jäsenenä myös mm. Huittisten Taideyhdistyksessä ja Suomen Maakuntakirjailijat ry:ssä

Naimisissa Sirpa Marttinen-Huhdanpään kansa, neljä lasta, viisi lastenlasta.

Esko Huhdanpää kuoli 28.02.06.

Muuta:

Mainos-Huhdanpää, graafikko-taidemaalari 10 vuotta Hämeenlinnassa Verhonkadulla.

Hämeen taiteilijayhdistyksen jäsen koko aikuisikänsä.

Kouluttajana lasten ja nuorten taideleirillä.

Serigrafian uranuurtaja

Hänen toimintansa herätti uudelleen henkiin Huittisten taideyhdistyksen 1971, jonka johdosta järjestettiin mm. Taideleiri ja –kilpailu, silkkivedoskurssi ja työväenopiston taidepiiri, jonka vetäjänä hän toimi.

Esko Huhdanpää

Esko Huhdanpään töitä on:

Harjavallan, Huittisten, Vammalan, Hämeenlinnan kaupunkien omistuksessa
Kiikan Op:n, Huhtamon Op:n ja Nordean kokoelmissa
Tyrvään Sanomien omistuksessa
Sadoissa yksityiskodeissa ympäri maailmaa

Töitä myös myytävänä - tutustu teoksiin tai ota yhteyttä